HTML

Nemzeti Agyhalál

Az egyik felem jobb oldali, a másik meg bal. Mégsem próbálom egyik kezemmel levagdosni a másikat. Ezt jó volna országosan is kipróbálni.

Friss topikok

  • Brendel Mátyás: @Scagnetti: ""1) Azt tudjuk, hogy az MSZP-t és a DK-t messze többen szeretnék kormányon látni, m... (2012.02.03. 12:42) LEGYEN Más a Politika!
  • NickNickNick: Nagyon köszönöm mindenkinek a kommenteket, megtisztelő, hogy idelátogattatok és megosztottátok vel... (2012.01.16. 11:03) NEM MENŐ.
  • anonymand: @Nick_: Tisztelt Nick_! Igen a felelősséget ki lehet terjeszteni (itt jogos a visszamenőleges h... (2011.06.21. 06:50) Nem szavazópolgár, kárpát makákó.
  • NickNickNick: azért az nem reális hogy a Fletó miatt kéne átnevezni a repteret ... =))))))) egyébként ha jövőre... (2011.04.07. 15:27) Bal - jobb - bal ... (?)
  • Babaarcú Démon: @Nick_: ... én is tiltakozom! (2011.04.05. 12:08) Angyalcsináló

Linkblog

Ne lengesd előttem a csíkos posztót.

2010.10.27. 15:47 NickNickNick

Egység, kétség, háromság.

Bugyuta szóviccel élve, kétséges egység, amit most a hatalmi ágak háromságából a Fidesz összekalapál magának. A törvényhozói, végrehajtói és bírói funkciókat nem azért tárolják külön a fejlett demokráciában, mert még buták és nem találták fel a kétharmados Fideszt, hanem épp azért, mert okosak, és tudják, hogy mi a következménye, ha kiiktatják az alkotmányos garanciákat, és piros szőnyeget gurítanak a diktatúra elé.

Éltem már diktatúrában, emlékszem a berendezkedés pár sajátosságára. Az a diktatúra egyetlen párton (időnként vezéren) alapult, előszeretettel használta a „forradalom” szót, kiforrott (és aktuálpolitikához igazított) ellenségképpel rendelkezett, káderpolitikára épített a szakértelem helyett, ellenőrizte, mi jelenjen meg az újságban, elnézte, ha a saját pártkatonák időnként (vagy folyamatosan) loptak, a bíróságon az ítélet már az idézés előtt elkészült. Az a diktatúra három fő pillérre épült: a szovjet fegyverekre, a velük kollaboráló sleppre (gátlástalan karrierpolitikusok, verőlegények, békepapok, stb.), és egy jól kézben tartható, részben megfélemlített, részben kilóra megvett tömegbázisra, amelynek egy része valóban hálás volt az új rendszernek (újgenerációs munkás-paraszt értelmiségiek, stb.).

A kommunista diktatúrának volt egy olyan mentsége, amivel ’56-ban is szembesülnünk kellett, és amilyen mentségünk most nincsen – hogy a szovjetek nem tűrtek volna el más berendezkedést. Most azonban egy olyan diktatúra formálódik, amilyenben nem éltem ugyan, de amelyről az iskolában tanultunk eleget. Már aki vette a fáradságot – néha az az érzésem, hogy a politikai elitünk vagy nem olvasott történelemkönyvet, vagy direkt lép egy olyan útra, amire épeszű ember szándékosan nem téved.

A most formálódó diktatúra cinikus populista demagógiára, és a mögötte meghúzódó gátlástalan egyéni ambíciókra épít, galvánelemként használva az emberek kilátástalanságát, elkeseredettségét, valamint a kollaboráns gazdasági elit (amúgy közpénzekből generált) erőforrásait. Ismerős a képlet? Öntsd le ezt a moslékot émelyítő (és kötelező) ideológiai szósszal. Az éhes nép falni fogja, mert nem tudja, hogy éppen megmérgezik.

A diktatúra alapvetően az emberi természetben gyökerezik, és ezért kivétel nélkül minden adandó alkalommal kitör, ha nem tartjuk féken. A diktatúra egyik szükséges támasza az elhivatott vezér és vezérkara, beteges méretű egóval. Ez az „elit” van annyira rafinált, hogy a hatalmi játszmákat ideiglenesen megnyerje, de annyira nem intelligens, hogy elkerülje a messiás komplexust. Talán még saját magával is elhiteti, hogy meg fogja váltani – minimum – az országot, és hogy a cél szentesíti az eszközt, ha azt az eszközt ő használja. Az önismeret és pártatlanság nem erényük – ha az ellenség lop, akkor az bűn, ha a saját emberünk lop, akkor az forrásteremtés a mozgalom javára.

Az öntörvényű erőszak és megfélemlítés burkolt vagy kevésbé burkolt formában mindig része a diktatúrának. Most épp a burkolt felől a kevésbé burkolt irányba mozgunk. Erőszakot tenni elvont fogalmakon (alkotmánybíróság, alkotmány) csak a kezdet, „ideológiai” alapon kirúgni dolgozókat a közigazgatásból, közintézményekből, közszolgálati médiumoktól a bemelegítés.

A diktatúra mindig ott kezdődik, amikor nekiállunk bontogatni a jogállamiság kereteit, hivatkozva pillanatnyi érdekekre, öntudatlanul vagy szándékosan nem véve tudomást arról, hogy hová vezet a szappanozott lejtő, amire rátévedtünk. Most éppen légkalapáccsal és bulldózerrel bontják – állítólag a saját érdekünkben – a demokráciánk alapjait. Sietve írom ezeket a sorokat. Rossz reflex, még a régi időkből. Ki tudja, mikor fékez csikorogva a házunk előtt a fekete autó.

7 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiagyhalal.blog.hu/api/trackback/id/tr612403043

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha valakinek eddig lettek volna kétségei... 2010.10.28. 10:52:11

Így dicsérjen meg az ember egy fideszest: pont tegnap délelőtt méltattam Lázár János mondatait, amelyekkel egyetértek, erre már aznap délután elsütötte az év eddigi legcinikusabb mondatát ("A jogállam megszilárdulásával az alkotmánybíráskodás ilye...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mákmag 2010.10.28. 12:13:59

Szia!
Furcs érzés fogott el tegnap! ...Féltem... tényleg féltem, hogy elveszítem a munkahelyem azért, mert nem szép dolgokat íram a netre. Most őszintén ha eddig csak hümmögtünk, hogy kellenek a fékek és az ellensúlyok, úgy gondoltuk azt mindenki tudja, hogy szükség van független sajtóra, a hatalmi ágak különválasztása nélkül nincs demokrácia, és azt is gondoltuk, hogy mindenki tudja, hogy demokráciában élni jobb mint bármi másban élni. Nem igazán vettük komolyan, hogy egyszer valóban félnivaló dolog lesz az ellenvélemény, (Félni kell az egyeduralomtól, és tényleg királyt csinálunk egy darab emberből?)! Az ember kényelmes, én is beleéltem magam, hogy minden nap mást hoz, meglátjuk, kivárjuk, hiszen nem véletlen választottuk őket, nekünk akarnak jót, valóban jól szeretnék csinálni... Egy regényben olvastam, vannak akik úgy viszonyulnak ahhoz, ha a világ körülöttük más mint amilyenben éli szeretnének, hogy levágdosnak megukról dolgokat és belealakulnak. Illetve, van a másik aki csak nem illik bele de nem is tud. Én határozottan az első vagyok alakulok. Már azon gondolkodtam, hogy a szüleim éltek a demokrácia előtt, sőtt én is egy kicsit és nem volt olyan szörnyű, nem vitték őket munkatáborba, nem lettek leki sérültek és egészséges okos gyerekeket így is neveletek... De mégis, mi számít előre lépésnek. És tényleg csak annak jó aki nem lát a látszat mőgé, aki megzabálja a szirupot, vagy annak is jó aki tudja, hogy ennél van jobb csak neki nem ez jutott... Nem tudom? Nem tudom hogy csak az árnyéktól félek, vagy tényleg csöndesebben kell élni a megszokottnál. Na mindegy azért mégis leírtam tegnap a csúnya véleményt, csak azért, hogy magamnak bebizonyítsam nem kell beszarni, nem lesz sötétség. Nem döntenek ideológiai alapon... Tényleg nem lesz diktatúra.. Az a baj ha mégis lesz senki nem fog fenyegetőzve felállni, hogy figyelem nem arra van a jó út hanem a másik irányba, mert mindenki elfáradt és mindeki reménykedik és mindenki munkát akar és megélhetést és könnyebb alakulni mint keménykedni.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2010.10.28. 12:57:03

történész diplomával azt kell mondanom, hogy elég sűrűn ismétlődnek meg szörnyű dolgok a történelemben -- az ember hajlamos elfelejteni még azokat a fájdalmas leckéket is, amiket a saját kárán tanult meg. az első világháború vége és a második világháború kitörtése között kb. 21 év telt el -- keveseb, mint a '89-es "rendszerváltás" és a mostani viktoriánus narancsuralmi rendszer között. ők maguk sem tudják szerintem, hogy mit művelnek éppen. kicsit olyan a szerepünk, mint a Tücsöké a Pinokkióban -- élő lelkiismeretként félő, hogy agyoncsapnak, de attól még erkölcsi kötelességünk felhívni a figyelmet a visszásságokra.

Gulyo 2010.10.28. 14:13:56

"viktoriánus narancsuralmi rendszer"-ezzésel tök mindegy hogy milyen diplomád van, hiteltelen vagy apukám ...

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2010.10.28. 14:26:23

pedig azt hittem, hogy inkább vicces vagyok ... =))

FPéter 2010.10.28. 14:40:26

@Nick_: tikk-takk, tikk-takk... ketyeg az óra, a vonat egyre gyorsabban robog előre... a köd tisztul, egyre világosabb a kép... de lehet, hogy ti sohase veszitek észre.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2010.10.28. 14:47:14

@FPéter: nem óra az, ami ketyeg ... =) ami meg a száguldozást és a ködöt illeti ... Titanic, lol

PR-küszöb 2010.10.29. 16:14:27

@mákmag: Kellemes és plasztikus a stílusod. Jó olvasni, ahogy egymás mellé helyezed a szavakat.
süti beállítások módosítása