HTML

Nemzeti Agyhalál

Az egyik felem jobb oldali, a másik meg bal. Mégsem próbálom egyik kezemmel levagdosni a másikat. Ezt jó volna országosan is kipróbálni.

Friss topikok

  • Brendel Mátyás: @Scagnetti: ""1) Azt tudjuk, hogy az MSZP-t és a DK-t messze többen szeretnék kormányon látni, m... (2012.02.03. 12:42) LEGYEN Más a Politika!
  • NickNickNick: Nagyon köszönöm mindenkinek a kommenteket, megtisztelő, hogy idelátogattatok és megosztottátok vel... (2012.01.16. 11:03) NEM MENŐ.
  • anonymand: @Nick_: Tisztelt Nick_! Igen a felelősséget ki lehet terjeszteni (itt jogos a visszamenőleges h... (2011.06.21. 06:50) Nem szavazópolgár, kárpát makákó.
  • NickNickNick: azért az nem reális hogy a Fletó miatt kéne átnevezni a repteret ... =))))))) egyébként ha jövőre... (2011.04.07. 15:27) Bal - jobb - bal ... (?)
  • Babaarcú Démon: @Nick_: ... én is tiltakozom! (2011.04.05. 12:08) Angyalcsináló

Linkblog

Ne lengesd előttem a csíkos posztót.

2011.03.24. 17:31 NickNickNick

Angyalcsináló

Két év letöltendő börtönt kapott első fokon Geréb Ágnes, aki az általa levezetett otthonszülések, illetve az azok közben / után fellépő komplikációk és csecsemő haláleset kapcsán került a közvélemény figyelmének középpontjába az elmúlt évek során.

http://index.hu/belfold/2011/03/24/gereb_-elozetes/

Személyes véleményem az, hogy -- túlzás nélkül -- Geréb Ágnes közveszélyes elmebeteg, akit nem két évre börtönbe, hanem élete végéig szoros pszichiátriai felügyelet alá kell helyezni. Geréb Ágnes a feltűnési viszketegség, anyagi haszonszerzés, sarlatánság, hamis messiás- és vértanúkomplexusok elegye nyomán képes volt ismétlődő jelleggel életveszélynek kitenni ártatlan gyermekeket, kismamákat, egy csecsemő meg is halt, miközben ezen kockázatok többsége elkerülhető lett volna megfelelő szakintézményekben. Kedves feministák, lehet itt okoskodni, de hogy a halott gyermeket az anyjának már senki nem fogja visszaadni, az biztos. Én emberölésként kezelném az ügyet, minthogy az is. Ez ennek a blognak az eddigi legsommásabb véleménye, de nem nagyon tudnék elképzelni olyan érvet, ami ezt felülírja. Nem, nem vagyok orvos, csak valaki, aki a józan paraszti eszét még remélhetőleg nem vesztette el ebben a fenekestül felfordult országban.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiagyhalal.blog.hu/api/trackback/id/tr632768557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis ember 2011.03.24. 21:48:54

Talán, ha leírtad volna, hogy mit tudsz az ügyről és józan érveket sorakoztatsz.
Ez így csak fingfűrészelés, nem poszt.

csakmeraze 2011.03.24. 22:30:23

Már az első mondatod baromság: az otthonszülés (intézményes kívüli szülés) nem volt, most sem az és nem is lesz illegális. Alkotmányos mulasztássértő módon szabályozatlan volt, de nem illegális. A többi tájékozatlan fröcsögés. Zéró teljesítmény.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2011.03.24. 23:06:32

Na erről beszélek. Ha a lényegre koncentrálnánk esetleg? Geréb Ágnes nem a kórházban vezeti a szülést, életveszélyes, meg is halt egy gyerek.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2011.03.24. 23:07:21

@Nick_: ellenben az "illegális otthonszülés" tényleg hülyeség, kihúzom, köszönöm.

Kis ember 2011.03.25. 00:07:27

@Nick_:
Hát persze. Érthetsz a témához, hiszen te is voltál csecsemő.

Szóval
1. Előzmények
2. Esemény
3. Nézőpontok
4. Egyéni vélemény

Esetleg, ha így írnál le valamit, akkor értékelhető lenne. De ez a böffentés így még az általános iskola 3. osztályában sem állja meg a helyét.

Kis ember 2011.03.25. 00:15:19

@Nick_:

Hogy jön ez most ide?
Itt arról van szó, hogy kiküldtél az éterbe egy véleményt, mindenfajta indoklás és józan érvelés nélkül.
Engem nem érdekel, hogy G.Á. bűnös-e, vagy sem.
A józan ész nevében tiltakozom.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2011.03.25. 00:31:41

@Kis ember: nem a józan ész nevében tiltakozol hanem piros gőz meg sötétség van a fejedben, de majd kialszod remélem. a józan ész azt diktálja, hogy NEM szülünk otthon, ha kórházban is lehet, mert a kórházban vannak műszerek, orvosok, és bármikor betolnak a műtőbe, ha komolyabb komplikáció lép fel. nálunk a gyereknél jól jött ez a dolog, 3x volt a köldökzsinór a nyaka körül, és ma egy igen vidám és kedves kis fickó szaladgál körülöttünk. ha egy Geréb Ágnesnél szülünk, akkor lehetett volna baj is belőle. szintúgy egy baráti házaspárnál meghalt volna az anya, ha nem tudják azonnal megműteni, így is épp megmaradt (rejtett placenta letapadása volt, kis híján elvérzett).

Csaba222 2011.03.25. 16:35:57

Nagyon ok!
Kis kiegészítésezel amelyik szülésznél meghal egy gyerek vagy az anya esetleg mindkettő, azokkal az orvosakkal mi legyen?
Szerintem, akasszuk fel őket.
Vagy ne? Mivel ők orvosok, Geréb is Orvos, akkor most mi is van, kórházban lehet?

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2011.03.25. 19:45:44

valószínűségszámítás ... ? hiányoztál az iskolából, amikor tanulták a többiek ...? ne haragudj, többnyire türelmes vagyok az ide kommentezőkkel, de most kicsit nehezen megy ... =)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.03.25. 21:00:10

Tetszik a blog mottója (nagyon). A poszt nem, de hát ízlések és pofonok, ugye.

Saját történetem, kulcsszavakban: bábás terhesgondozás, tervezett otthonszülés, kórházi transzfer, 13 óra oxitocin, császár. Egészséges anyuka, egészséges kisfiú, és nem címlapsztori, hogy "ismét kórházba vittek egy otthonszülő nőt!!!" A bába velem volt végig, az oxitocint is ő kötötte be, a műtétnél műszereket felügyelt és aztán ő felelt a gyerek ellátásáért.

A kérdés az, hogy a) miért nem sikerül felfogni, hogy mindenkinek jó, ha a komplikációmentes rutineset nem foglal fölöslegesen kórházi ágyat b) hogyan működhetne egy olyan rendszer, ahol ha mégis gond van, hatékony az ellátás.

Parafrázis: a kórház azért van, hogy ha probléma adódik, odamenjünk. Ha nem, akkor meg opcionális.

Mint itt is:
felicitasz.blog.hu/2010/05/23/egeszsegugyi_setak_kanadaban_5_hogyan_lesz_egy_tervezett_otthonszulesbol_korhazi_szules

azapistagyerek (törölt) 2011.03.25. 21:27:53

Minden orvosi beavatkozásnak van kockázata, ez tény. Akár egy tabletta aszpirintől is meg lehet halni, ha történetesen túlérzékeny vagy rá. A szülészet pedig egy fokozott rizikójú terület, egyrészt szigorúan szakmailag, másrészt rengeteg érzelem kapcsolódik hozzá.
Mivel egy új életről vagy egy fiatal asszonyról (lányról stb.) van szó, a kockázat minimalizálása mindenen túlmutató érdek. A biztonságot statisztikai mutatókkal mérhetjük (viszonylag egyértelműen).
Jelenleg Magyarországon a szülés körüli halálozás nem magas. Inkább alacsony. Köszönhetjük ezt sok mindennek, de elsősorban a poroszos-old school szülészeti ellátásnak.
Az alacsony nem jelent nullát, és számos szülés/császármetszés van, évről évre felröppennek tragikus történetekről híradások. Ez (sajnos) természetes. Ezt hívják úgy, hogy A rizikó. A rizikó két részből tevődik össze: szenzibilis (tehát "érzékeny", nagyobb odafigyeléssel, lelkiismeretesebb munkával csökkenthető) ill. inszenzibilis (az előzőekkel ellentétben erőfeszítéseink ellenére sem csökkenthető, "objektív") rizikó. Az inszenzibilis rizikó mindig is lesz, sosem lesz nulla (magyarul mindig meg fog halni/sérülni egy baba/mama, és ez bele fog kerülni a bulvárhírekbe is). Logikus, hogy a kettő elkülönítése nagyon fontos, mivel a szenzibilis rizikó hátterében valamilyen mulasztás/hiba/gondatlanság áll.
Ha a szülések esetében az otthonszülés és a kórházi szülés statisztikáit összehasonlítjuk, akkor látható az, hogy JELENLEG Magyarországon az otthonszülés nem elfogadható mértékben életveszélyes, tehát JELEN formájában nem alkalmazandó.
A kórházi szüléssel szembeni averziók jelentős része a "kényelmetlen", "embertelen", "pénzhajhász" témakör forog. Elismerem. Akár 3-5 nap szenvedés, neadjisten megaláztatás is lehet a kismama jussa egy havi keresetének kifizetése után is (bár ez azért ebben a konstellációban ritka). Egy halott, vagy ami rosszabb, tartósan károsodott gyermek megszülése viszont évekig, évtizedekig okoz rémálmokat. Vesd össze!

Topham Hatt 2011.03.26. 08:49:40

@azapistagyerek: május 1-től pedig hirtelen csudaszép és elfogadható mértékben lesz életveszélyes az otthon szülés? Vagy akkor mikor már hétköznapi eset lesz és nem törvénybe ütköző (de ugyanolyan "kockázatos"), még mindig itt fogod osztani az észt ellene?

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2011.03.26. 09:33:23

@Topham Hatt: szerintem az, hogy az otthon szülés statisztikailag kockázatosABB, mint a kórházi, az eléggé nyilvánvalónak tűnik. kiugró esetek mindkét esetben vannak, de az alapkockázat (eszközök és extra személyzet hiánya vagy megléte) az ugyanaz marad.

azapistagyerek (törölt) 2011.03.27. 00:28:00

@Topham Hatt: Nem magával az otthonszüléssel van gond, hanem azzal, hogy 2011-be Magyarországon ennek nincsenek meg a személyi/tárgyi feltételei. Ha a törvény megkövetel olyan dolgokat, amivel a rizikó elfogadható (vö. kórházi szülés, mint standard) és ezt be is tartják/tartatják, akkor rendben van.

Kurutz ezredes 2011.03.29. 00:22:26

A posztban szereplő kép sokat elárul Geréb elmeállapotáról. Nekem is az ugrik be róla, ami a szerzőnek; közveszélyes elmebeteg.

Babaarcú Démon 2011.04.01. 12:43:46

"...NEM szülünk otthon, ha kórházban is lehet, mert a kórházban vannak műszerek, orvosok, és bármikor betolnak a műtőbe"... (hát én épp ezért szültem otthon)

és erről eszembe jutott egy Monthy Python videó, érdemes megnézni :)

www.youtube.com/watch?v=ornRXc9TmX8
süti beállítások módosítása